Slivova marmelada ali po domače češpljeva marmelada je ena izmed najpogosteje doma kuhanih marmelad. Priprava sama je zelo preprosta. Vsakdo jo pripravi malo drugače, z nekaj različnimi dodatki.
Tale recept je eden izmed najpreprostejših in čisto brez kompliciranja.
- slive – cca 2 kg
- sladkor – cca ¾ – 1kg
Slive dobro operem , jih razpolovim, odvzamem koščico ter zmeljem na mesoreznici ali z multipraktikom. Zmlete slive dam kuhati.
Ko masa zavre, pustim, da na zelo mali temperaturi počasi izhlapi nekaj tekočine. Dodam polovico sladkorja in kuham dalje. Maso zelo pogosto premešam, ker se zelo rada prime dna posode.
Čez cca 30 minut dodam še drugo polovico sladkorja in kuham dalje. Ko je marmelada tako gosta, kot si želim (meni je všeč, da še malo teče), jo do roba nadevam v vroče kozarce.
Kozarce trdno zaprem (to običajno naredi moj mož), nato jih pokrijem z dekno, da se počasi ohladijo. Ohlajeno marmelado hranim v mrzlem in temnem prostoru.
P.s.: Če hočemo, da bo marmelada še bolj dišala, ji lahko proti koncu kuhanja dodamo malo ruma ali pa tudi nekaj limoninih lupin. Nekateri dodajo še klinčke in palico cimeta.
Količino sladkorja dodajamo glede na to, kako so slive zrele. Bolj so sladke, manj sladkorja je potrebno. Kljub temu, da se vsi bojimo sladkorja, moramo pri pripravi marmelade biti previdni.
Če so slive kisle, mi pa bomo varčevali z sladkorjem, obstaja velika verjetnost, da se nam bo marmelada skisala. Prav tako morate zelo paziti pri nalivanju marmelade v kozarce.
Če se vam bo slučajno kaj polilo po robu kozarca, morate skrbno obrisati. V nasprotnem primeru se bo na popackanem delu kozarca, zelo hitro pojavila plesen.
Dodaj odgovor