Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna.
-
rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za kuhanje le tega)
-
krompir – cca 7 – 8 srednje velikih krompirjev
-
maščoba – 5 -6 žlic (če je le mogoče naj bo zaseka, ker je jed potem bolj okusna)
-
čebula – 1 velika
-
sol
Krompir najprej olupimo, narežemo na kocke, ga solimo in skuhamo. Fižol z vodo vred pogrejemo. Kuhan krompir odcedimo in ga damo v lonec z fižolom. Vse skupaj dobro premiksamo, po potrebi še solimo. Jed mora biti gosta, približno tako kot pire krompir (za redčenje lako uporabimo krompirjevo vodo). Vse skupaj predevamo v servirno posodo, zabelimo z na zaseki ali masti prepraženo čebulo. Pa DOBER TEK!
K matevžu se odlično poda kisla repa, če postrežete zraven še pečene krvavice, bo pa to že prava kmečka pojedina.
Zadnji komentarji