Jesen se nam bliža sto na uro. Češplji počasi zorijo, čas je za češpljeve cmoke. To je priljubljena jed naše družine. Kadar imam čas, jih naredim nekaj več, tako da jih dam vsaj za eno rundo še v zamrzovalnik.
- krompir – cc1 kg
- češplje – cca 1kg
- moko – cca 35– 40 dag (pol mehke, pol ostre)
- maslo – 2 do 3 žlici
- sol
- jajce – 2 jajci
- drobtine – cca 3 dag
- cimet
- sladkor
Najprej krompir operemo in ga damo kuhati. Ko je kuhan, ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir, ali pa ga zmečkamo kako drugače (pazite samo, da ne bo grudic). Še toplemu krompirju dodamo maslo, jajce, moko in sol. Sestavine zelo na hitro pregnetemo v gladko testo. Tako pripravljeno testo razvaljamo (debelina testa cca 5-7 mm) in ga narežemo na cca 5 – 6 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata damo češpljo, kateri smo predhodno odvzeli košico in jo nadomestili z žličko sladkorja. Iz testa in češplje oblikujemo cmok in ga damo kuhati v vrelo in malo slano vodo. Ko cmoki priplavajo na površino, jih kuhamo, na mali temperaturi še cca 10 minut. S penavko jih poberemo iz kropa, jih naložimo v skledo in zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami. Skupaj z cmoki damo na mizo še cimet, pomešan z sladkorjem. Tega si vsak sam potrosi po cmokih. Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor