Že nekaj časa lahko v trgovinah kupimo kislo zelje, ampak sezona kislega zelja šele prihaja. Na vsak način si ga moramo privoščiti! Je poln vitaminom, odličen za črevesje in želodec.
- kislo zelje- cca ¾ kg
- moko – malo
- ocvirke – (lahko tudi slanina)
- sol ali mešanica začimb
- lovorjev list
Kislo zelje damo kuhati v malo vode. Če je preveč kislo, ga pred kuhanjem malo ožmemo. Dodamo mu lovorjev list in po potrebi mešanico začimb. Ko zavre, naredimo iz vode in moke podmet ter ga vlijemo k zelju.
Na malem ognju kuhamo še cca 15 min in ga zabelimo z razpuščenimi ocvirki ali prepraženo slanino. Če imamo slučajno kaj pečenkine masti, bo zelo izboljšala okus zelja, vendar ne pretiravajmo z maščobami.
Takšno zelje lahko postrežemo z matevžem in krvavicami. Sama ga obožujem s pire krompirjem. Če je zraven še konček pečenih rebrc, toliko bolje. Prav tako sta zelju odlična priloga še nadevani krompirjevi cmoki, zabeljen fižol v zrnju in pečenica. Pa DOBER TEK!
Nasvet: podmet naredite tako, da v malo hladne vode, vmešate nekaj bele ali ostre moke. Dobiti morate gladko srednje gosto maso. To zmes potem ob stalnem mešanju vlijete k jedi in jo na tak način zgostite. Podmet dodajajte postopoma, da se jed ne zgosti preveč.
Dodaj odgovor