Vampi po tržaško je predvsem (ne pa čisto) pri starejši populaciji priljubljena enolončnica. Spomnim se še mojih starih staršev, če so že kdaj jedli v kakšni gostilni, so vedno jedli vampe po tržaško. Vendar so bili tudi tisti, ki so jih pripravili doma, zelo okusni.
-
surove vampe – cca od 60 -70 dag
-
jušna zelenjava – šopek (peteršilj, korenček, zelena..)
-
slanino – cca 5-7 dag
-
čebulo – 1 večja
-
olje – cca 5 žlic
-
česen – 3 stroke
-
drobtine – 2 zvrhani žlici
-
mleta rdeča paprika – cca ½ žličke
-
paradižnikovo mezgo – 1 zvrhana žlica
-
belo vino – ½ dl ( ali malo limoninega soka)
-
juho za zalivanje (po potrebi)
-
nastrgani parmezan – cca 4-5 dag
-
lovorjev list
-
sveži peteršilj – malo
Vampe najprej dobro očistimo in skupaj z jušno zelenjavo damo kuhati. Kuhane in ohlajene narežemo na čimbolj tanke rezance.
Slanino narežemo na drobne kocke in jo na olju malo prepražimo. Dodamo še sesekljano čebulo, jo zarumenimo, dodamo še sesekljan česen. Premešamo, da česen zadiši in takoj dodamo rdečo papriko, še enkrat dobro premešamo, ter dodamo še paradižnikovo mezgo, drobtine, lovorjev list in narezane vampe. Premešamo in še malo popražimo. Nato še zalijemo z malo juhe in kuhamo na zmerni temperaturi še cca 30 minut. Nazadnje dodamo še vino ali limonin sok ter sesekljan peteršilj. Jed mora biti dokaj gosta. Vampe največkrat postrežemo z naribanim parmezanom in kruhom. Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor