Testenine so tisto živilo, ki kakor koli ga pripravimo, ne moremo zgrešiti. Vedno so okusne. Pri nas doma so najbolj priljubljeni špageti z bolones omako. Pa poglejmo kako jo pripravim.
Za 4 osebe potrebujemo približno:
-
Mleto mešano meso – cca ½ kg
-
Špageti – cca 40 dag(lahko so tudi polnozrnati)
-
Olje – cca 5 žlic
-
Čebulo – 1 veliko
-
Česen – cca 4 stroke
-
Juha – za zalivanje (lahko je iz kocke, lahko je pa tudi samo voda)
-
Moka – cca 2 žlici
-
Paradižnikova mezga – cca 3 žlice (ali domači sesekljani paradižniki)
-
Lovorjev list
-
Sol, poper
-
Parmezan – po želji
Špagete skuhamo v malo slanem kropu, vendar pazimo, da niso preveč kuhani. Kuhane odcedimo in na hitro oblijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo.
Medtem časom čebulo olupimo in jo sesekljamo. Na segretem olju jo malo popražimo in dodamo mleto meso. Dobro premešamo in še malo popražimo. Posolimo, popopramo in dodamo lovorjev list. Premešamo in potresemo z moko. Ponovno premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z toliko juhe, da dobimo takšno gostoto omake, kot želimo. Meni je všeč gosta omaka, da se dobro oprime špagetov. Posodo pokrijemo in še kuhamo na počasnem ognju cca 15 min. Po potrebi še solimo in popopramo. Tako, okusna omaka je pripravljena za srečanje z špageti. Pri nas si vsak sproti nadeva na krožnik špagete in polije z omako. Še za boljši okus, si jih na koncu lahko potresemo z parmezanom. Ali pa tudi ne.
Gremo jest… Pa DOBER TEK!
P.s.:
Če le imam doma kakšno konzervo (ali kozarec) kuhanega graha in korenčka, jo obvezno pridam (pa ne zaprto) omaki cca 5 minut predno jo postrežem. Njami ,njami….
Nič pa ne bo narobe, če boste sami vključili v glavi program domišljije in takrat je vse možno, a ne!
Dodaj odgovor