Palačinke z jurčki so odlična predjed, ali pa samostojen obrok. Kakor koli jih boste postregli, vedno bodo dobra izbira (v primeru, če ste nabrali strupene, boste verjetno imeli kak problem…).
-
Moko – cca 250 g
-
Jajci – 2 kom
-
Mleko – 4 dl
-
Mieralna voda – cca 1 dl (če je nimate, dajte navadno ali pa več mleka)
-
Sveže jurčke – cca 300 g (ni nujno, da so jurčki, niti da so sveži)
-
Por – 1 steblo – beli del
-
Sladko smetano – cca 1 dl
-
Peteršilj – šopek
-
Sol, poper
-
Olje (ali druga maščoba)
Najprej se lotimo testa za palačinke. V visoko posodo vlijemo mleko in mineralo vodo. Dodamo jajci in malo soli. Z mikserjem malo premešamo ter dodamo še moko. Vse skupaj premešamo v gladko tekoče testo, ki naj počiva cca od 20 do 30 minut (da se moka napne). To maso potem premešamo in spečemo tanke palačinke.
Med tem gobe narežemo na lističe, por na tanka kolesca. Na segreto maščobo najprej damo narezani por in ko malo postekleni, dodamo še narezane gobe. Posujemo z narezanim peteršiljem in vse skupaj dušimo tako dolgo, da se voda, ki se je med dušejem natekla, izpari. Potem gobe posolimo, popopramo in pričnemo postopoma prilivati sladko smetano. Večkrat premešamo in dušimo cca 10 do 15 minut. Na koncu lahko dodamo tudi žlico kisle smetane, ni pa nujno.
Z tem nadevom napolnimo palačinke in jih zložimo na segrete servirne krožnike. Postrežemo jih z poljubno solato. Pa DOBER TEK!
P.s.:
Če ste ljubitelji kisle smetane, jo lahko date na vsako palačinko po eno žlico. To bo veselica!
Dodaj odgovor