A ričet tudi vas »pika«, tako kot mojega moža? Spomnim se časov, ko je tudi mene »pikalo«, če sem ga morala jesti. Ampak ugotovila sem, da je ričet lahko tudi zelooo dober obrok. V čem je štos? V sestavinah in pripravi. Poizkusite tale recept in morda tudi vas ne bo več pikalo.
Za 4 osebe približno potrebujemo:
-
Prekajeno svinjsko meso – cca 50 – 60 dag (najboljša je vratovina)
-
Krompir – 2 gomolja
-
Ješprenj – cca 25 dag (cca 10 zvrhanih žlic)
-
Korenje – 2 rdeča
-
Peteršiljeva korenina
-
Zelena – polovica gomolja
-
Čebulo – 1 srednje dobelo
-
Olje – cca 2 žlici
-
Paradižnikova mezga – 2 žlici
-
Šopek peteršilja
-
Sol, poper.
V lonec damo najprej kuhati vratovino. Ješprenj dobro operemo in ga damo kuhati v drug lonec. Krompir, peteršiljevo korenino, korenje in zeleno narežemo na drobne kocke in stresemo k ješprenju. Ko je vse skupaj kuhano, vodo odcedimo in jo prihranimo.
Na segreti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ji dodamo ješprenj, skupaj z zelenjavo. Premešamo, malo še popražimo in zalijemo z juho, v katerem se je kuhalo meso, ali pa juho, v kateri se je kuhal ješprenj z zelenjavo (jaz dam polovico mesene in polovico zelenjaven juhe). Dobro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan peteršilj. Dodamo še topel, kuhan prekajeni vrat, narezan na drobne kockice. Premešamo in postrežemo. Lahko pa meso narežemo na tanke rezine in vsakemu posebej damo rezino mesa na že serviran ričet. Stvar odločitve.
Ste že poizkusili? A ne da nič ne pika… Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor