Odkar pomnem, mi je pri srcu piščančje meso, a najljubši mi je klasično pripravljen ocvrti piščanec.
-
piščanca – cca 1,5 kg (lahko vzamemo samo določene dele piščanca)
-
jajca – 3-4 kom
-
moka – ostra
-
drobtine
-
sol, poper (po možnosti beli)
-
olje za cvrtje
Piščanca dobro očistim, operem, osušim, narežem na manjše kose, posolim in malo popram.
Pripravim si krožnik z stepenimi jajci, krožnik z moko in krožnik z drobtinami. Dele piščanca naprej pomokam (otresem odvečno moko), potegnem skozi stepeno jajce in nazadnje še povaljam v drobtinah.
Olje nalijem v posodo (toliko, da piščanec plava), ga segrejem in ko je zadosti vroče, vanj položim kose mesa. Meso cvrem deset minut na eni strani in cca deset še na drugi strani. Meso mora biti zlato rjavo.
Ocvrtega piščanca naložim v posodo, obloženo z papirnato servieto, da popivna odvečno maščobo, kasneje ga preložim na servirni krožnik.
Moja najljubša priloga je krompirjeva solata. Piščanca lahko jeste tudi z kuhano zelenjavo, dušenim rižem, pečenim krompirjem, pire krompirjem…in z različnimi solatami. Vsaj zame ne smejo manjkati na mizi limonini krhlji.
Dober tek želim!
Nasveti:
-
če kupim celega piščanca, ocvrem samo najlepše komade, drugo meso porabim pri pripravi piščančje obare;
-
drobtinam lahko dodate še kakšna zelišča ali pa sesekljane mandlje;
-
olje za cvrtje mora biti na začetku bolj vroče, potem je potrebno zmanjšati temperaturo – v nasprotnem primeru, boste imeli vzunaj zažgano meso, pri kosteh bo pa še krvavo;
-
olje za pričetek cvrenja je dovolj vroče – ko daste v njega kuhalnico, se morajo ob njej videti mehurčki;
– paniranega piščanca lahko tudi naložite v pekač (obdan z peki papirjem) in ga pečete v pečici na 220 st.C, cca 20 minut. Meni je ljubši ocvrt v olju, čeprav je manj zdrav. Odločitev je vaša.
Dodaj odgovor