Bolj kot se nam približuje “martinovo”, bolj pogosto razmišljamo o rdečem zelju. Dušeno rdeče zelje je krasna priloga različnim jedem. Običajno ga največ pripravljamo ravno okoli časa, ko” Martin dela vin”.
-
rdeče zelje – srednje velika glava
-
sladkor – 2 žlici
-
maščobo – cca 4 žlice
-
jabolko – 1 večja
-
čebulo – 1 srednje velika
-
limonin sok – 1 limone (ali domači kis)
-
sol
-
vino za zalivanje
-
juha za zalivanje
-
malo kumine
Zelje najprej dobro očistim in operem. Razrežem ga na četrtinke, mu odstranim kocen, narežem na rezance in pokapljam z limoninim sokom.
Na maščobi zarumenim sladkor (ne sme se prežgati), mu dodam dobro sesekljano čebulo in jo zlato rumeno prepražim.
Dodam zelje, naribano jabolko (jabolke ne lupim) in ščepec kumine. Malo še posolim in prilijem rdeče vino (po okusu). Dobro premešam in pokrito dušim. Vmes večkrat dolijem malo juhe (lahko juha iz kocke, lahko tudi samo voda), da se zelje ne prižge.
Ko je zelje mehko, ga postrežem kot prilogo k različnim jedem. Kot nam je najbolj znano, se odlično prilega k mlincem in pečeni goski. Prav tako odličen je tudi z svinjsko pečenko in krompirjevimi cmoki. Dober tek želim.
Dodaj odgovor