Letos je jurčkov na pretek, toliko, da še jaz kakšnega najdem. Dobra alternativa mesnim omakam so tudi jurčki v omaki.
-
čebulo – 1 kom
-
jurčke – 50 dag (lahko so tudi druge gobe)
-
maslo – 2 žlici (lahko tudi druga maščoba)
-
juha za zalivanje – cca 1 dl – 2dl
-
sladka smetana – 1 lonček (cca 2 dl)
-
sol
-
poper
-
sesekljan peteršilj – 1 žlica
Čebulo olupim in zelo na drobno sesekljam. Jurčke očistim in narežem na lističe. Maslo segrejem in mu dodam narezane gobe. Malo popražim, dodam peteršilj in zalijem z juho. Po potrebi še solim in popram. Premešam in jed dušim še cca 10-15 minut. Nazadnje dodam še smetano, pokuham še kakšno minuto in omaka je gotova.
Jurčki v omaki so odlična prikuha k mesu, ali pa omaka za riž, polento in njoke. Dober tek želim!
Nasvet: Vedno bodite previdni pri nabiranju gob. Lahko vam ena strupena goba zagreni življenje. Nabirajte samo tiste, ki jih dobro poznate. Gobe so tako ali tako težko prebavljive, zato z njimi ni za pretiravati. Za gobe sigurno velja: večkrat, pa po malo. Prav tako je najbolje, da pojeste sveže pripravljene in jih ne hranite za naslednji dan.
Dodaj odgovor