Polenta s paradižnikom je zelo preprosta jed, ki jo lahko pripravi vsak, ki se loti kuhanja.
-
koruzni zdrob – 1 skodelica (običajno vzamem instant polento, ker je veliko hitreje kuhana)
-
mleko – 4 skodelice (lahko kombinirate 2 mleko + 2 vode)
-
sol
-
malo masla
-
svež paradižnik – 2 kom (odvisno od velikosti)
-
sveži origano
-
oljčno olje
Vrelo vodo solim in dodam košček masla. Zatem v vodo, ob stalnem mešanju, zakuham polento in jo na mali vročini, kuham par minut. Pekač (najboljši je keramičen ali steklen) z maslom dobro namažem in vanj vlijem vročo polento in jo enakomerno porazdelim po celem pekaču. Sveži paradižnik dobro operem in narežem na ne preveč tanke (cca 5 mm) rezine in jih porazdelim po polenti (malo gledam, kako bom polento razrezala, da pride na vsak košček polente ena rezina paradižnika). Po paradižniku potrosim malo svežega (ali pa suhega) sesekljanega origana in vse skupaj malo pokapljam z olivnim oljem. Pekač dam v pečico, segreto na cca 180 st.C in pečem cca 30 minut. Tako pripravljena polenta je lahek obrok, za kosilo ali pa tudi za večerjo. Zraven postrežem zeleno solato. Pa dober tek!
Nasvet: Polenta s paradižnikom bo še bolj okusna, če boste po paradižnikih nadevali še rezine (ali pa naribanega) sira in nato vse skupaj zapekli. Če boste zraven postregli še piščančje zrezke v omaki, boste dobili odličen, zdrav in popolen obrok.
Dodaj odgovor