Še ena poslastica iz pečenega kostanja je kostanjeva kremna juha. Takšna juha vas bo lepo segrela v hladnih jesenskih dneh. Moja prijateljica, ki mi je tudi odstopila tale recept je nad to juho čisto navdušena.
-
pečenega kostanja – cca 1 skodelico na drobno narezanega
-
korenje – ½ skodelice narezanega na kockice
-
čebulo – 1 na drobno sesekljano
-
maslo – cca 2 žlici
-
piščančja juha – 2 ½ skodelice
-
smetana za kuhanje – cca 1 ½ dl
-
sol
-
poper – beli
-
popečene kruhove kockice
– žlička sesekljanega peteršilja
Na mali temperaturi razpustim maslo. Dodam sesekljano čebulo in narezan korenček. Počasi pražim in ko čebula postekleni, dodam narezan kostanj. Vse skupaj še malo popražim in zalijem z piščančjo juho (lahko je tudi iz kocke, vendar ni tako zelo okusna). Ob občasnem mešanju, kuham, dokler ni kostanj čisto mehak (cca 15 – 20 minut). Nato juho malo ohladim in jo dobro pretlačim z paličnim mešalnikom. Če želim, da je juha res gladka, že pretlačeno jed, še prepasiram skozi cedilko. Ko juha ponovno zavre, solim in popram z belim poprom. Premešam in zalijem z smetano za kuhanje. Malo še pokuham, potresem z sesekljanim peteršiljem in z kruhovimi opečenimi kockami. Tako pripravljena kostanjeva kremna juha je lahko tudi odličen uvod v odlično kosilo ali večerjo. Pa dober tek!
Nasvet: Kostanj je veliko bolj okusen, če pred uporabo nekaj časa “počiva” (2-3 dni), vendar ne predolgo, ker se vam bo zlahka pokvaril. Sama ga bolj na tanko naložim v gajbice in postavim v temen prostor. Kostanj lahko pečete tudi v pečici. Malo ga križno narežete, da vam ne bo “plesal” po pladnju.
Dodaj odgovor