Končno zoper zorijo kostanji. Ena izmed odličnih sladic je tudi kostanjev pire.
Za izdelavo potrebujem (4 osebe):
. olupljeni kostanj – 1/2 kg
- sladkor v prahu – cca 6-7dag
- rum – 1-2 žlici
- vanilijev sladkor
Kostanj skuhamo, olupimo in dobro pretlačimo (z paličnim mešalnikom). Dodamo vaniljev sladkor in rum. Vse skupaj dobro premešamo. Kako boste servirali, se sami odločite. Pripravljeni kostanjev pire lahko skozi sito potisnemo kar na servirni krožnik in okrasimo z stepeno sladko smetano in si vsak naloži sam. Še boljše pa je, če ga kar porazdelite po porcijah in vsakemu posebej servirate. Saj veste, da ne bo prepira, kdo je več pojedel. Kostanjev pire je namreč odlična sladica.
P.s.: Velika uganka je, kako najlažje olupiti kostanje. Več načinov je, vendar vsak vzame nekaj časa. Pomembno je, da kostanji nekaj časa doma od ležijo (ne predolgo – 2-3 dni). Ne samo, da se lažje lupijo, tudi bolj okusni so. Jaz jih skuham, pa ne čisto preveč, ker se potem pri lupljenju čisto razletijo. Nato jih pustim, da se kar v vodi ohladijo. Nato jih včasih lupim čisto normalno. Najprej kostanj malo na debelejšem delu odrežem, nato olupim zgornjo, potem še spodnjo kožico. Včasih jih pa kar razpolovim in jih stisnem skozi stiskalnico za česen. Oboje je sicer zamudno, a vendarle se splača.
Dodaj odgovor