Okusna jed iz zelja je tudi dušeno zelje. Z pripravo ne bo težav, tudi za tiste ne, ki še niso vešči kuhinja.
Za pripravo (za 4 osebe) potrebujem:
- zeljno glavo – cca 70 – 80 dag
- dimljena slanina – 2-3 dag
- čebulo – ½
- paradižnikovo mezgo – 1 žlico
- moko – cca 2 žlici
- maščobo – cca 4 žlice (olje)
- česen – 1-2 stroka
- sladkor – 1 mala žlička
- kumina – po okusu
- sol
- peteršilj
Glavo zelja narežem na rezance. Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi šopek peteršilja. Sladkor najprej zarumenim in dodam na kockice narezano slanino. Oboje malo popražim in dodam sesekljano čebulo. Pražim dalje in preden čebula zarumeni, dodam še česen. Takoj, ko česen zadiši, dodam še narezano zelje. Premešam in malo zalijem z vodo. Posodo pokrijem in zelje dušim cca 30 minut – na nizki temperaturi. Ko zelje dodobra uplahne, ga poprašim z moko, še malo popražim, dodam paradižnikovo mezgo in sesekljano kumino. Premešam in vse skupaj zalijem s toliko vode (ali juhe iz kocke), da je jed ravnoprav gosta. Jed solim in kuham do mehkega. Nazadnje dodam še sesekljan peteršilj. Dušeno zelje je dober „partner“ pire krompirju in kuhani govedini. Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor