Prihaja čas, ko bo štorovk obilo (saj moralo bi jih biti). Iz njih si lahko skuhamo dobro juho, lahko si jih prepražimo z jajčko, nekaj si jih shranimo v zamrzovalnik, odlične pa so tudi vložene štorovke. Te počakajo dlje in jih lahko uživamo celo zimo. Seveda, če smo bili pridni pri nabiranju.
-
štorovke – (mlade )
-
vinski kis – na 1/2 l kisa dodam še 2 l vode
-
voda – za prekuhavanje štorovk
-
sol – 7 dag
– sladkor -7 dag
-
lovorjevi listi
-
cel poper (na mali kozarček cca 4-5 zrn)
-
šalotko
Štorovke dobro očistim, po potrebi razrežem in na hitro operem. Nato jih dam kuhati v vročo vodo in ko voda ponovno zavre, jih kuham še dobrih pet minut. Dam jih na cedilo in jih pustim, da se odcedijo. Odcejene pričnem zlagati v kozarčke, vmes dodam olupljeno šalotko, lovorjev list in celi poper . Količino začimb dodam glede na velikost kozarčkov. Na koncu jih zalijem z prevretim kisom, ki sem mu pred vretjem dodala vodo, sol in sladkor. Vse skupaj, s kuhalnico malo pomešam, da pride tekočina do vseh štorovk, da potem niso preveč sluzaste. Kozarce dobro zaprem in jih pokrijem z deko, da se počasi ohlajajo. Ohlajene zložim v hladno klet. Prav tako kot jurčki, so tudi vložene štorovke, prava popestritev naših jedilnikov, ko ni svežih gob, razen šampinjonev, seveda.
Nasvet: Zelo težko je določiti, koliko štorovk boste rabili, da boste porabili zgoraj omenjeno količino kisa. To je odvisno od tega, kako na trdo boste “natlačili” štorovke v kozarec. Ta občutek boste dobili z prakso. Predlagam, da jih ne natlačite preveč, ker potem kis ne more do njih, zato so potem zelo sluzaste. Pa veliko užitkov!
P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor