Faširani zrezki v omaki, so pri nas doma vedno dobrodošel obrok, z prilogo in solato, seveda.
- mletega mešanega mesa – cca ½ kg
- čebulo – srednje veliko
- kruh – cca 15 – 20 dag (naj bo dan ali dva star kruh ali žemlje)
- jajce – 1 kom
- zelen peteršilj – mali šopek
- mleko- cca 1dl
- juha za zalivanje (lahko je tudi samo voda)
- maščoba
- sol, poper
Najprej narežem kruh na male kocke in ga polijem z mlekom. Čebulo olupim in sesekljam. Na maščobi jo zlato rjavo popečem, odstavim z ognja in jo malo ohladim.
Meso dam v skledo, posolim, popopram, dodam jajce , sesekljani peteršilj, ožet kruh in ohlajeno čebulo. Vse skupaj temeljito premešam. Iz mase naredim ploščate zrezke, vsakega posebej pomokam in na vroči maščobi na hitro opečem.
Zrezke zložim na krožnik. V posodo, kjer so se zrezki pekli, ob stalnem mešanju prilijem juho ali vodo. Tekočine dodam toliko, da dobim ravno prav gosto omako. Zrezke zložim v omako in vse skupaj, ob občasnem mešanju, kuham do mehkega. Omaka naj vre zelo počasi, posoda naj bo pokrita. K tako pripravljenim zrezkom lahko postrežete veliko prilog: testenine, pire krompir, krompir v kosih, dušeni riž, kuskus….itd.
P.s.: Omaka se med kuhanjem gosti, zato jo občasno, še zalijem z juho. Če pa je omaka preredka, malo moke razmešam z vodo in s tem podmetom, ob stalnem mešanju, zalijem omako. Omaka bo še boljša, če ji boste na koncu dodali žlico razžvrkljane kisle smetane. Za spremembo pa lahko (med kuhanjem) omaki dodate tudi žlico paradižnikove mezge.
P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši mi na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor