Kadar se odločim, da pripravim srček v omaki, običajno kupim svinjskega. Ta je najbolj mehak in tako najprej pripravljen.
- srce – cca ¾ kg
- prekajeno slanino – 2 žlici na kockice narezane
- čebulo – 1 veliko
- česen – 2 stroka
- peteršilj – ½ korenine
- korenček – 1 kom
- lovorjev list – 1-2
- paradižnikovo mezgo – 1 žlica
- rdeče vino – kozarček
- kislo smetano – 1 – 2 žlici
- sol, poper
Srček dobro operem in ga narežen na tanke rezine. Čebulo olupim in jo prav tako narežem na tanka kolesca. Korenček in peteršiljevo korenino očistim in na drobno naribam. Česen olupim in ga sesekljam. Na vroči maščobi malo opražim narezano slanino, dodam čebulo in malo popražim. Dodam narezan srček in vse skupaj pražim. Ko čebula prične dobivati barvo, dodam česen. Takoj, ko česen zadiši, dodam še nariban korenček, peteršilj, paradižnikovo mezgo, solim in popopram. Vse skupaj še malo popražim, zalijem z vinom in z malo vode. Dobro premešam in pokrito dušim do mehkega. Vmes večkrat premešam, da se srček ne zažge, po potrebi tudi zalijem z vodo. Na koncu dodam omaki še kislo smetano, premešam in postrežem. Zraven ponudim dušeni riž ali testenine, lahko tudi pire krompir, vlivance in še bi se kaj našlo… Pa DOBER TEK!
Če želim več omake, zalijem z malo več vode, potem pa v kislo smetano dodam malo moke, da se omaka zgosti. Lahko pa zgostite omako tudi samo z vodo in moko.
P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor