Zelo preprosta in hitro pripravljena jed, so špageti z paradižnikovo omako. Obožujejo jo tako odrasli, kot otroci. Kar vidim jih, vse popacane, ampak zelo zadovoljne.
- špagete – cca 50 dag
- paradižnik – cca 1 kg (zrelega – če ga nimam, kupim konzerviranega)
- česen – 2 stroka
- šalotko – 2 kom (če je nimate, vzemite čebulo)
- oljčno olje – 2- žlici
- nasesekljani origano – po želji (vejico pustimo za okras)
- sladkor – malo žličko
- naribani parmezan – cca 15 dag
- sol, poper
Najprej si pripravim paradižnike. Dam jih v posodo, polijem z vrelo vodo in jih pustim kakšno minuto. Vodo odlijem, jih polijem z mrzlo vodo in jim olupim kožico. Razrežem jih na polovičke, odstranim semenje in narežem na kockice.
Česen in šalotko olupim in na drobno sesekljam. Vročemu olju najprej dodam šalotko in ko malo postekleni, ji dodam še česen. Takoj, ko česen zadiši, dodam še paradižnik, nasekljan origano, sol in poper. Vse skupaj premešam in dušim pribljižno 15 minut.
Medtem v vreli in slani vodi kuham špagete. Pazim, da se mi ne razkuhajo, ker so drugače pacasti. Kuhane stresem na cedilnik, prelijem z hladno vodo in pustim, da se dobro odcedilo. Omako po potrebi še dosolim in ji dodam malo sladkorja – odvisno od tega, kako kisel je bil paradižnik.
Odcejene špagete porazdelim po porcijah in jih prelijem z paradižnikovo omako. Potresem še z naribanim parmezanom in okrasim z baziliko. Zdaj pa še samo DOBER TEK!
Špagete včasih ne polijem z hladno vodo – takrat jih prelijem z malo olivnega olja, da se ne sprimejo. Poizkusite še vi, boste videli, kaj vam bolj odgovarja.
P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor