Vlečeno testo je eno izmed tistih vrst testa, iz katerih lahko pripravimo veliko vrst zavitkov. Pa naj bo slanih ali sladkih.
Za pripravo potrebujem (za velikost pekača iz pečice):
- Belo moko – 40 dkg
- Jedilno olje – 2 žlici
- Mlačno vodo – 3 dl
- Sol – 2 ščepca
Moko presejem v skledo. Po njej razsujem sol, oboje malo premešam. Na sredini naredim majhno jamico, kamor vlijem vodo in olje.
Z vilico pričnem mešati od znotraj jamice proti robu sklede. Ko ne gre več z vilico, testo z roko mešam tako dolgo, da se sprime v kepo.
Mizo (ali desko za pripravo testa) rahlo pomokam in nanjo položim kepo testa. Testo res dobro pregnetem (najmanj 15 minut), saj mora biti čisto gladko. Bolj kot bo gladko, lažje ga boste kasneje razvlekli.
Ko je testo gladko pregneteno, ga prestavim v skledo, ki sem jo malo pomokala. Nato ga z metlico za peko čisto narahlo pomažem z oljem (da se ne naredi skorjica). Skledo pokrijem in jo dam nekam na toplo (a ne na vroče). Testo naj počiva od 30 – 40 minut.
Tako, spočito vlečeno testo je zdaj pripravljeno, da ga razvlečem. Jedilno mizo pokrijem z belim prtom, ki ga pomokam.
Testo primem v pomokane roke in ga malo raztegnem na vse strani. Malo raztegnjenega položim na sredino mize. Rahlo pomokane roke dam pod testo in ga pričnem vleči na vse strani enakomerno. Najbolje je, da lahko hodite okoli mize in testo previdno vlečete na vse strani približno enako.
Pazite morate, da boste s prsti vlekli previdno, saj se v testu lahko hitro naredijo luknjice.
Previdno raztegnjeno testo mora biti zelo tanko. Na zunanji strani testa se pojavijo debelejši robovi, ki jih jaz previdno porežem, predno testo nadevam z poljubnim nadevom.
Vlečeno testo je primerno za vse vrste zavitkov: jabolčni zavitek, skutin zavitek, burek…itd…
Veliko užitkov ob pripravi svojega najljubšega zavitka!
Nasvet:
- Mize, kjer boste testo gnetili, le rahlo pomokajte. Samo toliko, da se vam ne bo testo lepilo na mizo. Več kot boste dali moke, bolj bo testo trdo, težje ga boste razvlekli;
- Prt, na katerem boste vlekli testo, mora biti malo bolj pomokan, da se ga testo ne bo prijelo;
- Pri vleki testa, si prste večkrat namočite v moko, sicer se vam bo testo prilepilo na prste;
- Dobro pripravljeno vlečeno testo mora biti gladko in mehko.
Dodaj odgovor