Špageti carbonara so preprosta, a zelo okusna jed, ki jo vsak pripravlja malo drugače. Pri nas doma ne dodamo jajca, ker nam pač to ni všeč.
Za pripravo potrebujem:
- Špagete- cca 500g
- Smetano za kuhanje – 500ml
- Dimljeno slanino (pršut, salamo) – 200 g
- Nariban sir (kateri koli) – cca 200g
- Parmezan – malo (za posip)
- Olje – malo
- Sol
- Poper
- Peteršilj
Špagete skuham v slani vodi. Pazim, da jih ne razkuham.
Na segretem olju popražim na male rezine ali kockice narezano slanino. Ko slanina postane rahlo hrustljava, odlijem odvečno maščobo ter slanino zalijem z smetano.
Malo pokuham, dodam še sir, premešam, po potrebi solim in popram.
Omaki dodam ocejene špagete, dobro premešam, serviram na krožnik ter okrasim (ali pa potrosim po krožniku) z peteršiljem. Tako, špageti so pripravljeni na lačna usta.
Pa dober tek želim!
Nasvet:
- Smetana je lahko tudi navadna sladka smetana, vendar ne rastlinska. Količina smetane je odvisna od tega, koliko omake želite imeti. Pri nas doma imamo radi veliko omake, ker ne maramo »suhih« špagetov. Jed se rada tudi hitro gosti, zato je dobro imeti na zalogi nekaj več smetane;
- Slanino lahko zamenjate tudi z pršutom ali pa z šunkarico (ali pa katero drugo salamo);
- Pri sirih sama ne kompliciram, uporabim tistega, ki imam. Res pa je, da nadevan krožnik potrosim z malo parmezana. Če pa ga slučajno nimam, pa nič zato, jed je še vedno vredna greha.
Dodaj odgovor