Orehova rulada je ena izmed tistih peciv, ki je zelo hitro pripravljena in zelo okusna sladica.
-
sladkor – 100 g
-
jajca- 6 jajc
-
mlete orehe – 50 g
-
bele moke – 50 g
-
marmelado – cca 100 g
-
stepeno sladko smetano
Pečico segrejem na 180 st.C.
Rumenjake ločim od beljakov. Beljake stepem v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto razmešam tako, da masa malo naraste. Presejano moko zmešam z mletimi orehi, ter jo postopoma dodajam rumenjakom. Nazadnje še na rahlo (z kuhalnico) primešam trdi sneg. Pri tem sem zelo previdna, ker se lahko sneg sesede in od dobre rulade ne bo nič.
Pekač obložim z peki papirjem (lahko ga tudi namažem z margarino in posujem z moko) in na njega čim bolj enakomerno namažem biskvitno maso (cca za prst na debelo).
Pekač dam v segreto pečico in pečem cca 10 – 15 minut, tako dolgo, da biskvit dobi rahlo rjavkasto barvo (ne preveč, da se rolada ne izsuši).
Pečeno rolado vsujem iz pekača in jo takoj z papirjem vred zvijem v rolo. Pustim pol minute, jo razvijem ter še topli odstranim papir. Pustim, da se rolada ohladi.
Ohlajeno rulado najprej namažem (mažem tisti del rulade, ki se je držal dna) z marmelado, nato še s stepeno smetano. Vse skupaj previdno zvijem in dam na servirni krožnik. Postavim jo tako, da je tisti del, kjer se rulada konča, na dnu (tako se rulada ne more razviti).
Rulado shranim na hladnem in jo razrežem šele tik pred serviranjem.
Nasvet:
– ko smo rulado namazali še z smetano, ji lahko dodamo še zrezane jagode ali pa kandirane češnje;
– smetano lahko tudi sladkamo, jaz jo ne;
– zvito rulado lahko še poljubno okrasite;
– če ste v peki čisti začetnik, se vam mogoče prva rulada ne bo čisto posrečila. Nikar ne obupajte, tudi meni se ni. Ampak vaja dela mojstra.
Dodaj odgovor