Tako pripravljenega piščanca imam jaz osebno zelo rada. Za zelo malo dela, dobimo izjemno okusno jed. Če ga še niste poizkusili in imate radi piščančje meso, potem to morate storiti. Piščanec v sladki smetani je lahko odlično nedeljsko kosilo!
Recept bo napisan za pripravo celega piščanca. Da je jed pripravljena še hitreje, lahko piščanca tudi razrežemo. Seveda vi lahko uporabite samo pol piščanca, ali pa posamezne dele piščanca
Pa gremo na delo:
-
Piščanec – cca 1,2 kg ( jaz običajno spečem celega)
-
Sladka smetana – cca 3 lončke (smetane naj bo v pekaču vsaj za prst visoko)
-
Sol, poper, malo vegete
Piščanca dobro očistimo in celega (tudi po notranjosti) malo posolimo, popopramo in na zadnje ga še malo posujemo z vegeto (ali z katero drugo mešanico začimb). Če teh dodatnih začimb ne marate, potem piščanca samo malo bolj posolite. Začinjenega piščanca damo v primerno velik pekač in celega prelijemo z smetano.
Piščanca pečemo v pečici segreti na 180 st.C, približno 1 uro in 15 minut. Če je piščanec težji, ga pečemo dlje. Med pečenjem ga večkrat polijemo z smetano in ga enkrat med peko tudi obrnemo, da je lepo zapečen na obeh straneh. Pečenega razrežemo na poljubne dele in ga zložimo nazaj v omako. K taki jedi se odlično prilega dušen riž ali pa skutini štruklji. In ne pozabite še na solato. Tole vam bo pa sigurno teknilo tudi kot nedeljsko kosilo. Pa DOBER TEK.
P.s.
Malo težjemu razrezu pečenega piščanca se boste sicer izognili, če boste piščanca razrezali predno ga boste spekli. Na tak način si prihranite tudi malo časa, peka bo trajala samo cca 30 – 35 pinut.
Dodaj odgovor