Zadnje čase opažam, da ima veliko ljudi težave z glutenom. A to ne pomeni, da se morajo odreči vseh tistih jedi, ki vsebujejo gluten, ampak morajo samo paziti na sestavine posameznih živil. To se pravi, da morajo sestavine z glutenom, zamenjati z sestavinami brez glutena.
Tako si lahko tudi ljubitelji pic, doma pripravijo odlično testo za pico brez glutena.
Za izdelavo potrebujem:
- Brezglutensko moko – cca 30 dkg
- Mlačno mleko – cca 2 dl
- Sveži kvas – ½ kocke
- Sol – 1 mala žlička
- Sladkor – 1 mala žlička
- Olje – 1 mala žlička (lahko je olivno)
Priprava testa za brezglutensko pico
V skledo stresem moko in na sredini sklede naredim malo jamico. Mleko malo pogrejem in v njem raztopim kvas in žličko sladkorja. Vso tekočino vlijem v jamico v skledi. V jamico vlijem še žličko olja.
Ob jamici posujem sol in počasi pričnem mešati vse sestavine skupaj.
Ko je testo voljno in se ne oprijema več rok, ga dam v namaščen pekač in ga takoj razvlečem po pekaču.
Razvlečeno testo namažemo z pripravljeno paradižnikovo omako in z poljubnimi dodatki.
Pripravljeno pico dam v pečico, ki sem jo predhodno segrela na 250 st.C. Pečem jo cca 10 minut.
Kaj dati na pico?
- Poleg paradižnikove omake lahko dodamo poljubno zelenjavo (artičoke, paradižnik, rukolo, olive, rdečo čebulo… itd.)
- Če ste ljubitelji sira, dodajte obilico mocarele ali vašega najljubšega sira. V kolikor imate težave s prebavo laktoze, uporabite sir brez laktoze.
- Če želite dodati nekoliko kraškega priokusa, dodajte pici še nekaj rezin pršuta. Za ohranitev okusa pršuta, le tega dodajte na že pečeno pico.
Nasvet:
- Brezglutensko moko lahko zamenjate tudi z riževo moko;
- Testo lahko zmešate tudi z mikserjem;
- Če boste testo težko razvlekli z rokami, lahko to storite z žlico, ki jo boste večkrat namočili v hladno vodo;
- Namesto da bi pekač namazali z oljem, ga lahko obložite z peki papirjem in po njem raztegnete testo;
- Testo za pico brez glutena ne vzhajamo , ampak ga takoj raztegnemo, obložimo in damo v pečico.
Dodaj odgovor