Nadevane bučke so mesno zelenjavna jed, ki je pri nas, v sezoni bučk, velikokrat na mizi. Za pripravo te jedi običajno porabim večje bučke, saj na tak način porabim tudi že precej odrasle bučke.
Za pripravo potrebujem (za 4 ljudi):
- Bučko – 1 zelo veliko (ali več manjših)
- Mleto meso (mešano, goveje ali piščančje) – cca 500 g
- Čebulo – 1 veliko (narezano na tanke lističe ali sesekljano)
- Jajce – 2 kom
- Drobtine – cca 4 žlice
- Maščobo – 5-6 žlic
- Sesekljan sveži petršilj – cca 3 žlice
- Sol, poper
Omaka:
- Maslo – cca 120 g
- Moko – cca 20 g
- Juho (lahko iz kocke) – cca 1 l
- Kisla smetana – 1 velika
- Sol po potrebi
Najprej na vroči maščobi popražim čebulo, a le toliko, da malo ovene. Dodam še mleto meso, solim in popram.
Dobro premešam in pražim še toliko, da se posuši mesni sok. Odstavim z ognja in pustim, da se masa malo ohladi. Dodam še jajci, drobtine in peteršilj ter dobro premešam.
Medtem časom na segretem maslu malo spražim moko in jo zalijem z juho. Pustim, da malo povre (cca 2- 3 min.). Nazadnje ob mešanju še prilijem razmešano kislo smetano in po potrebi dosolim.
Bučko dobro operem in razpolovim. Odstranim semena, malo posolim, popram in napolnim z nadevom.
Nadevani polovici položim tesno skupaj v primerno velik pekač in zalijem z omako. Omake naj bo do roba bučk.
Pekač dam v cca 190 st. segreto pečico in pečem cca 45 minut.
Nasvet:
Če ste ljubitelji sira, lahko cca 15 minut pred koncem pečenja, bučki posujete še z naribanim sirom.
Dodaj odgovor