Mleta pečenka z jajci (stefani pečenka) je pri nas večkrat na jedilniku, običajno ob nedeljah. Takrat imam za pripravo kosila molo več časa.
Za 4 osebe potrebujem:
- mleto meso – cca 1 kg
- kruh – cca 10 dag
- jajca – količina je odvisna, kako dolgo rolado boste naredili – jaz porabim cca 6 jajc
- mleko – cca 2 dc
- jajce – 1 kom
- prekajene slanine -cca 3-5 dag (ni pa obvezno)
- čebulo – 1 srednje veliko
- maščobo
- zelen peteršilj – šopek
- sol, poper
- kislo kumarico – 2 kom
Kruh narežem na drobne kocke in ga polijem z mlekom, da se napoji. Meso dam v skledo, ga posolim, popopram, dodam jajce, na drobno narezano kumarico in na drobne kocke narezano slanino (po želji lahko slanino prej tudi malo opečete). Na maščobi porumenim čebulo, in ko je že zlato rjava, ji dodam nasekljan peteršilj, pomešam in takoj odstavim. Malo jo ohladim, nato jo stresem k mesu. Dodam še ožet kruh in vse skupaj dobro premešam. Pečico vklopim na cca 180 st.C. Pekač malo namažem in kar v njem, po dolgem raztegnem mesno maso. Malo jo raztegnem tudi v širino, ravno toliko, da lahko trdo kuhana in olupljena jajca (če želite, da bodo se jajca stikala, potem jih porežite malo na vsakem koncu) po dolžini položim eno za drugo. Z obeh strani oblikujem štruco, tako dolgo, da so jajca enakomerno pokrita. Treba se je malo potruditi, da bo okusna pečenka tudi dobro izgledala. Potrebno jo bo predvsem na vrhu dobro stisniti, da vam kasneje ne bo preveč razpokala. Vse skupaj polijem z vročo maščobo, da meso zakrkne, pečenka bo zaradi tega bolj sočna. Pekač dam v pečico in pečem cca 1 uro 20 minut do 1 ½ ure. Skozi vso peko, pečenko polivam z maščobo, ki nastane pri peki, občasno jo polijem z zajemalko juhe. Ko je meso pečeno, ga narežem na cca 1 cm debele rezine in ga polijem z omako, ki je nastala pri peki. Če jo je premalo, jo zalijem z malo smetane. Zraven serviram običajno pire krompir, ki mu dodam zelenjavo, ter priložnostno solato. Če naredim navaden pire krompir, takrat pa dam nekaj zelenjave že kar v mesno maso (kuhan grah, papriko). Pa dober tek!
Dodaj odgovor