Pire krompir z zelenjavo pripravite na enak način, kot navaden pire, le da dodate nekaj zelenjave. Imeli boste nekaj več dela, res pa je, da boste dobili tudi nekaj več okusa. Se splača poizkusiti.
Za 4 osebe rabimo:
-
Krompir – cca 1kg (8 srednje velikih gomoljev)
-
Mlado čebulo z zelenjem vred – šopek
-
Svežo rdečo papriko
-
Olje – cca 1 žlico
-
Sol, poper
-
Mleko – 2 – 3 dl
-
Maslo – mehko
Pire naredite po klasičnem postopku. To se pravi krompir olupite, narežete na kose in ga v slani vodi skuhate. Vode naj bo samo toliko, da pokrije krompir.
Medtem časom mlado, očiščeno čebulo (tudi uporabno zelenje) narežemo na kolesca. Papriko operemo, prepolovimo in očistimo semena in kožico. Očiščeno papriko narežemo na male kockice.
Olje segrejemo in čebulo malo posteklenimo, dodamo papriko in malo še popražimo. Solimo in popopramo. Dobro premešamo in malo še podušimo. Odstranimo z ognja.
Kuhanemu krompirju odlijemo vodo in mu dodamo malo masla. Z metlico za stepanje ga dobro pretlačimo in mu med mešanjem dolivamo toplo mleko. Po potrebi še začinite in tako pripravljenem pireju dodajte še popečeno zelenjavo. Z kuhalnico narahlo vmešajte zelenjavo (z kuhalnico) in krompir je pripravljen.
Takšen pire je odličnega okusa in prava paša za oči. Postrežete ga lahko k mesnim jedem z omako (goveji zrezki v omaki), odličen je tudi kot priloga k mesnemu siru… Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor