Pire krompir je verjetno ena izmed najbolj pogostih prilog na naših mizah. Kuhale so ga naše babice, mame, zdaj ga kuhamo mi in prepričana sem, da ga bodo kuhale tudi bodoče generacije. Pa ne brez razloga! Pire krompir je zelo okusna, nasitna in hitro pripravljena jed, ki jo obožujejo celo majhni otroci. Hura za pire!
Za 4 osebe potrebujemo :
-
krompir – cca 1 kg (krompir naj bo mokast)
-
vrelo vodo – po potrebi
-
mleko – cca 2 – 3 dl
-
malo masla – 2 -3 žici masla
-
sol
-
kisla smetana – po želji
Krompir najprej olupimo in narežemo na kocke. Damo ga v vrelo osoljeno vodo in ga kuhamo do mehkega. Ko je kuhan, odlijemo vso vodo in ga kar v loncu pretlačimo. Postopoma, ob mešanju z metlico za stepanje, prilijemo vroče mleko, v katerem smo prej raztopili maslo. Pire mora biti gladko zmešan, brez grudic (to je odvisno tudi od vrste krompirja). Še vročega postrezite skupaj z prilogo.
P.s:
Pire krompirju na koncu primešam še žlico kisle smetane in okus je popoln. Poizkusite, polizali si boste še prste! DOBER TEK.
Dodaj odgovor