Navadna krompirjeva juha je ena izmed tistih jedi, ki jo resnično lahko pripravi čisto vsak. Je preprost, poceni in ob enem še dober (lahko tudi) samostojen obrok. Krompirjevo juho skuhajte tudi takrat, ko se vam zdi, da imate poln »kufer« hrane in ne veste več, kaj bi jedli. Ko boste juho pojedli, boste siti, a vendar se boste počutili lahkotno in prijetno.
Za 4 osebe potrebujete:
-
Krompir – ½ kg (4 srednje debeli krompirji)
-
Slan krop – cca 1,5 l
-
Olje – 4 dag (cca 4 žlice)
-
Moko – 2 dag ( cca 2 zravnani žlici)
-
Čebule – 3 dag (2 srednje veliki)
-
Korenček – 1 korenina
-
Zeleno – mali končen
-
Peteršilj – 2 -3 vejice
-
Lovorjev list
-
Sol, poper
-
Malo kisa – po želji
V lonec nalijemo vodo in jo solimo. Krompir narežemo na kocke, korenček na bolj tanke koleščke, zeleno na drobne kockice in vse skupaj damo v vrelo vodo. Dodamo še lovorjev list in peteršilj. Premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo na malem ognju.
Olje segrejemo, dodamo čebulo in takoj zatem še moko. Vse skozi mešamo. Pražimo na zelo mali temperaturi cca 1-2 minute. Zalijemo z malo mrzle vode, gladko razkuhamo in stresemo k zelenjavi. Če je potrebno še dosolimo in malo popopramo. Ko je krompir mehak, juho po želji malo okisamo z belim kisom. Iz juhe lahko odstranimo lovorjev list in peteršiljevo vejico – če slučajno koga to moti. Zdaj pa hitro za mizo.
Če imate za mizo kakšnega kruhovega »odvisnika«, mu le postrezite tudi z njim. Dober tek!
Dodaj odgovor