Vem, rekli boste, da so krompirjevi njoki dobri tudi tisti, ki jih lahko kupite v trgovini. Povem vam, tako sem mislila tako tudi jaz, dokler jih nisem prvič naredila sama. Ni primerjave, od takrat naprej »tistih plastičnih” iz trgovine ne jem več.
Priprava nam vzame res malo več časa, a se izplača. Ko boste imeli z pripravo že malo več izkušenj, se bo čas priprave razpolovil. Lahko pa mirno v pripravo vključite še ostale člane družine, boste videli, bo prav zabavno.
Sestavine in način priprave za krompirjevih njokov so enake, kot pri krompirjevih svaljkih, le da so njoki drugačne oblike.
Za 4 osebe potrebujete:
-
Krompir – cca 1 kg (8 srednje velike krompirje)
-
Moko – cca 35 – 40dag (naj bo pol moke ostre)
-
Jajce – 2
-
Maslo – košček
-
maščoba – nekaj žlic
-
čebula – 1 kom (namesto čebule lahko svaljke potresemo z praženimi drobtinami, vendar v tem primeru vzamemo, na mesto navadne maščobe, nekaj masla)
Najprej krompir (krompir naj bo takšen, ki je dober za pripravo krompirjevega testa) operemo in skuhamo. Paziti moramo, da se ne razkuha, ker boste potem imeli probleme z izdelavo testa. Kuhani krompir olupimo in stisnemo z stiskalnico za stiskanje krompirja. Takšnemu krompirju dodamo maslo, ga malo zgnetemo in takoj dodamo moko, jajce in sol. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo (naj ne bo grudic). Zelo pomembno je, da to naredimo zelo hitro, ker bo v nasprotnem primeru, testo postajalo mehko in z njim bo težko lepo narediti njoke. Ko je testo dovolj gladko, ga narežemo na več delov. Vse dele pokrijemo z krpo, da se na površju testa ne naredi skorjica. Posamezne dele posamezno jemljemo izpod prta in iz vsakega posebej z rokami naredimo tanek in dolg svaljek. Svaljek narežemo na končke, dolge cca 2 cm (če jih boste rezali z nožem, ga večkrat namočite v moko, da se testo ne bo prijemalo na nož). Odlagamo jih na malo pomokano površino. Takoj jih zakuhamo v vrelo, malo osoljeno vodo. Premešamo in ko splavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. S penavko jih poberemo iz vrele vode in jih na hitro polijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo. Damo jih v posodo, v kateri smo na maslu prepražili drobtine (odlični so tudi, če jih zabelimo z prepraženo čebulo). Dobro premešamo. Tako pripravljene lahko ponudimo z raznimi omakami, mesnimi jedmi in solatami. Tako, kosilo je pripravljeno, vi pa ste tudi najbrž že lačni. Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor