Krompirjeva musaka je odlična kombinacija krompirja in mesa. Sama priprava ni preveč zapletena, le nekaj časa vam vzela. Vendar vam ne bo žal. Izplača se potruditi.
Za 4 osebe potrebujemo:
-
Krompir – cca 1,5 kg
-
Jajca – 4 – 5 kom
-
Mleko – cca 2 dl
-
Mešano mleto meso – cca 60 dag (če imam možnost, ga dam še malo več)
-
Čebula – 3 večje
-
Česen – 2 stroka (po želji)
-
Olje – cca 1 dl
-
Sol, poper
-
Šopek peteršilja
Krompir olupimo in ga narežemo na ne preveč debele kolobarje.
Čebulo sesekljamo in ga na vročem olju malo popražimo. Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo. Dobro ga premešamo in ga dušimo cca 5 minut. Dodamo sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo in ponev odstranimo z ognja.
Ognjevarno posodo dobro naoljimo in na dno zložimo plast krompirja (v obliki »strešice« – saj veste, kako je to – del naslednjega kolobarčka malo pokriva tistega pred seboj) in ga rahlo posolimo. Nato dodamo plast pripravljenega mesa in tako nadaljujte do konca. Zadnja plast naj bo krompir, ki ga tudi malo posolimo.
V skledi naredimo mešanico jajc in mleka ter z njo prelijemo zloženo musako. Pekač prekrijemo z alu folijo in ga damo v pečico, segreto na cca 200 st.C. Po eni dobri uri pekač odkrijemo in pustimo, da se krompir peče še cca 20 – 30 minut. Če ste ljubitelj sira, ga lahko nekaj naribate in ga cca 10 minut pred koncem pečenja, potresete po krompirju. Musako lahko postrežete z zeljno solato. Kar voham, koko zdajle diši pri vas! Pa DOBER TEK!
Če niste prvič zadovoljni z musako, boste naslednjič sigurno. Ko jo boste večkrat pripravili, boste dobili dober občutek, z koliko tekočine jo moramo zaliti, da bo za vas dovolj sočna, oziroma kako dolgo jo morate peči, da bo za vas tist “ta prava”. To je zelo odvisno od tega, kako velik pekač imate. Vaja dela mojstra! Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor