Kremna juha iz prekajene postrvi se običajno pripravlja ob posebnih priložnostih, lahko pa si jo privoščite kadarkoli. Je okusna, enostavna za pripravo in hitro narejena.
Za 4 osebe potrebujete:
-
Prekajeno postrv – cca 60 dag
-
Rumenjak – 2 kom
-
Šalotko – 2 kom
-
Smetano – 2,5 dl
-
Mleti beli poper
-
Sol
-
Sok pol limone
-
Postrvi posnamemo kožo in izluščimo fileje (če je to za vas problem, potem prosite prodajalca rib, da to naredi namesto vas).
Šalotki olupimo in ju narežemo na četrtine in ju skupaj z ribjimi obrezki kuhamo v cca 60dl vode. Kuhamo v odkriti posodi, na mali temperaturi približno 40 minut.
To jušno osnovo precedimo. File postrvi narežemo (nekaj koščkov prihranimo za okrasitev) in skupaj z smetano zmeljemo v mešalniku v kašo.
Tako kašo zalijemo z prej kuhano in precejeno jušno osnovo in vse skupaj na rahli temperaturi kuhamo še od 10 do 15 minut.
Juho previdno začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Rumenjaka razžvrkljamo.
Juho odstranimo z ognja in jo zgostimo z rumenjakom.
Juho nalijemo na krožnike in jo okrasimo z prihranjenimi koščki fileja postrvi. Pa naj vam tekne.
Njami, prava poslastica!
Zadnji komentarji