Jaz kot »odvisnik« od paradižnika, pristanem tako ali tako na vse vrste jedi, če le malo dišijo po njem. Toliko bolje, če je glavna sestavina paradižnik. Paradižnikova juha malo drugače je jed, ki jo skoraj vedno pripravim na drug način, ampak vedno “paše”.
Za enega izmed njih, za 4 osebne, potrebujete:
-
Sveži paradižnik – ½ kg (če si želite privarčevati vsaj pol ure časa, potem vzemite tistega iz konzerve – cca 7 dag)
-
Vode – ¼ l
-
Olje – 5 dag (cca 5 žlic)
-
Zeleno – en list
-
Peteršilj – malo
-
Sladkorja – 1 dag (cca 1 zravnana žlica)
-
Moko – 3 dag (cca 3 zravnane žlice)
-
Čebulo – eno malo sesekljano
-
Korenček – 3 dag (1 srednje velik korenček)
-
Sol, poper
-
Limonina lupinica in sok pol limone
-
Rožmarin – mala vejica
-
Riž (ali druge testenine) –cca 8 dag (ne preveč zvrhana žlica)
Če se bomo odločili, da bomo vzeli sveže paradižnike, potem jih operemo, na debelo narežemo, in damo v posodo, skupaj z zeleno in peteršiljem. Zalijemo z vodo in vse skupaj kuhamo tako dolgo, da paradižniki upadejo. Potem vse skupaj pretlačimo.
To delo odpade, če bomo namesto svežega paradižnika, vzeli tistega iz konzerve. Dalje je v obeh primerih isti postopek.
Olje segrejemo, mu dodamo sladkor in ga zarumenimo ( pazite, da se vam ne zažge). Dodamo moko, jo malo popražimo, primešamo še sesekljano čebulo, ki jo tudi malo popražimo. Dodamo nariban korenček, dobro premešamo in prilijemo pretlačen svež paradižnik, ali pa tistega iz konzerve. Zalijemo z vodo, solimo, popopramo, dodamo rožmarin, limonino lupinico in limonin sok. Dobro premešamo, malo še pokuhamo in če v juho ne bomo ničesar zakuhali, jo lahko nalijemo na krožnike. Na vsak krožnik damo malo kisle smetane in potrosimo nasekljani peteršilj. Zraven se podajo popečeni kruhki (z sirom, ali brez).
Če pa se odločimo, da bomo juho obogatili z rižem, ga opranega zakuhamo naravnost v juho, v primeru, da pa bomo namesto riža dali v juho testenine, jih moramo prej skuhati, oprati z mrzlo vodo in šele nato dati v juho. V obeh primerih, peteršilj dodamo čisto na koncu. Gremo, gremo, za mizo, seveda! Pa DOBER TEK!
Predlagam, da se najprej okrepite z juho in šele potem greste čistiti kuhinjo, kajti moja je običajno »vsa rdeča«. Ne bojte se, nisem se porezala, samo »paradajz« mi vsepovsod »šprica«. Saj vem, vaš tega ne dela…
Dodaj odgovor