Ohrovt s krompirjem ali krompir z ohrovtom, kakor želite. To so dve glavne sestavine te jedi. Bolj pomembno je to, da je jed hitro pripravljena, da je okusna in poceni. Še imate, kakšen razlog, da je ne skuhate?
Za 4 osebe potrebujemo:
-
Krompir – cca 40 – 50 dag ( 3-4 srednje gomolje)
-
Ohrovt – srenje velika glava – tam cca 1 kg – 1, 2 kg
-
Klobase – 1par (takšne, ki jih imate na zalogi – kranjska klobasa, klobasa za kuhanje, mogoče morate porabiti čajno klobaso…)
-
Čebulo – 3 kom
-
Jušna osnova – cca ½ l (lahko iz kocke)
-
Maslo – cca 3 žlice (ali kakšne druge maščobe)
-
Sol, poper
-
Vejica peteršilja ali lovorjev list – lahko oboje
Ohrovtove liste operemo in mu porežemo trde dele in ga na hitro (cca 5 minut) blanširamo v vreli, slani vodi. Blanširanega damo na cedilo in ga polijemo z mrzlo vodo. Ko se malo ohladi, ga narežemo na precej na drobno.
Zdaj pa je čas, da na maslu olupljeno in sesekljano čebulo posteklenimo. Dodamo ji nasekljan ohrovt, premešamo in zalijemo z jušno osnovo (lahko uporabimo tudi tisto vodo, v kateri smo blanširali ohrovt in kar tej vodi dodamo jušno kocko). Malo popopramo in tako pripravljen ohrovt kuhamo na malem ognju cca 1 uro ali pa še kakšno minuto dlje.
Ko se juha kuha okoli pol ure, na večje komade (na polovičke) zrežemo že olupljen krompir in ga skupaj z peteršiljem (lovorjem) v slani vodi kuhamo do mehkega. Krompir kuhamo v posebnem loncu.
Ostane nam še priprava klobase. Nič lažjega! Klobase samo narežemo na poljubne komade (jaz jih na debelejše rezine) in jih cca 5 do 10 minut, predno je ohrovt kuhan, dodamo v lonec. Zdaj še čakamo samo na krompir. Takoj ko je kuhan , ga nekaj (cca 3- 4 komade) pretlačimo in skupaj z celimi kosi vred, damo k ohrovtu. Na tak način bomo jed zgostili. Vse skupaj dobro premešamo, po potrebi še začinimo, prevremo 1-2 minuti in jed lahko postrežemo. Takole, jedli bomo okusno in zdravo! Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor