Še ena zelo preprosta, poceni, hitro narejena in enostavno odlična juha je krompirjeva kremna juha. Lahko jo postrežemo kot toplo predjed, če pa jo naredimo malo bolj gosto je pa lahko že kar odlična priloga k kakšnim hrenovkam ali pa h kuhani govedini. O tem kdaj drugič.
Za 4 osebe potrebujemo:
-
Krompir – cca 500g (vzemite kašaste vrste krompirja , takšnega, ki se rad razkuha)
-
Juho – slabe ½ l – (lahko je zelenjavna iz kocke)
-
Por – 1 steblo – (beli del pora)
-
Olje – malo
-
Kisla smetana – 1 lonček
-
Sveži sir z zelišči – ali pa kakšen drugi sir in ne pretiravajte z količino
-
Lovorjev list – 1list – (vam povem, bo hudo dišalo)
-
Curry – 1 žlička
-
Sol, poper
Krompir najprej olupimo, dobro operemo, ga narežemo in damo kuhati v toliko vrele vode, da ne bo kukal iz nje. Vodo rahlo osolimo in ji dodamo lovorjev list. Ko je krompir kuhan, ga cca polovico vzamemo iz vode in ga pretlačimo. Lovorjev list odstranimo iz krompirja.
Na olju (če je mogoče, vzamete olivnega) popecite na kolobarje narezan por. Potresite ga z curryem. Zalijte z juho, premešajte in kuhajte še cca 15 minut.
Takšni juhi potem dodamo še pretlačen krompir (po domače –zmečkan) in krompir v kosih. Dobro premešamo, dodamo še kislo smetano, sir, začinimo, popopramo in še zadnjič dobro premešamo. Medtem pa že kličemo jedce za mizo (no, to je pri nas »ta težji del« kuhe).
Če vam gostota juhe ne ustreza, še vedno lahko popravite. Če je pregosta, dodajte malo tiste vode, v katerem se je kuhal krompir, če pa je juha preredka, pa lahko pretlačite še malo več krompirja. Bodite sam svoj mojster.
Ste toliko drzni, da na koncu, vsakemu jedcu, (otroke izpustite) na krožnik položite še 1 – 2 popraženi slanini (ali pa vratovini)? Če niste, pa jim privoščite vsak nekaj končkov prepraženih kruhovih kockic (to pa je tudi za otroke). Njami, mami…
Da ne pozabim, samo še DOBER TEK vam želim!
Dodaj odgovor