Še ena izmed juh, ki vas bo okrepčala, ogrela, nasitila in še kaj. Kremna fižolova juha je za pripravo zelo enostavna, hitro pripravljena, sploh če namesto, da fižol kuhamo, uporabimo kar tistega iz konzerve. Odločitev je vaša!
Za 4 – 5 oseb približno rabimo:
-
Beli fižol – 400 -500 g
-
Čebulo – 1 veliko ali 2 manjši
-
Lovorjev list – 2 lističa (uh, kako bo dišalo, pa še manj vas bo napenjalo)
-
Juha iz zelenjavne kocke – cca 1,5l – lahko malo več (odvisno, kakšno gostoto juhe imate radi)
-
Moko – cca 2 žlici
-
Mleta rdeča paprika – 1 žlica
-
Česen – 2 stroka (ali pa cca ½ žličke česna v prahu)
-
Olje (ali kakšna druga maščoba) – cca 0,5 dl
-
Sol (ali mešanico začimb) poper.
Če boste fižol še kuhali, ga že prejšnji večer namočite v vodo, da se bo potem hitreje skuhal.
Ker sem jaz malo »kamot« vzamem tistega iz konzerve. Tako prihranim kar nekaj časa in nekaj energije. Ja, moramo varčevati!
Pa začnimo, smo že lačni!
Od vsega kuhanega fižola vzamemo 3 – 4 žlice fižola in ga damo na stran, vsega ostalega, skupaj z malo tekočine pretlačimo z paličnim mešalnikom.
Segrejemo maščobo, ne preveč in dodamo moko. Malo jo popražimo, dodamo na zelo drobno sesekljan česen in kar naribano čebulo (ali pa na zelo drobno sesekljano) in skupaj zelo malo popražimo. Ne sme se vam zažgati.
Dodamo mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še pretlačen fižol. Mešamo, dodamo še liste lovorja in sproti dolivamo juho. Spet moramo dobro premešati, da se okusi prepojijo. Po vašem okusu še dosolite ali popoprajte.
Zdaj pa pride na vrsto še fižol, ki ste ga prej shranili. Dodajte ga juhi, premešajte in kuhajte še cca 10 -15 minut.
Tisti, ki še nimajo vsega dosti, si lahko dodajo še malo kisle smetane, ampak samo v svoj krožnik. Postrežemo lahko z popečenimi kruhovimi rezinami. Pa DOBER TEK!
Se lahko pridružim? No, pa ne, bom si pa svojo skuhala!
Dodaj odgovor