Ko slišite koga, da mu je »pasala« kisla juha, boste takoj pomislili, da je bil včeraj »pod gasom«. A vendar ni vedno tako. Kisla juha je jed, ki jo lahko ponudite kadarkoli, lahko jo ponudite kot predjed ali pa kot glavno jed. Nikoli ne morete zgrešiti. Vedno vas bo okrepila in s tem izboljšala razpoloženje. Zato jo radi postrežejo, kadar je noč dolga in vesela in ljudje še ne bi radi šli spat.
Tole je eden izmed mnogih receptov za kislo juho.
Za 4 osebe približno potrebujete:
-
Svinjino – cca 300g (lahko vzamete katerikoli del)
-
Svinjska jetra – cca 200 g
-
Česen – 2 stroka
-
Čebulo – 1 glavo
-
Lovorjev list – 2 lista
-
Korenček – 2 kom
-
Zeleno – ½
-
Svežo papriko – ½
-
Mleto papriko – 1 žlička
-
Moko – 2 žlički
-
Kis – 1 žlička
-
Kislo smetano – 1 žlička
-
Olje – cca 3 žlice
-
Mešanico začimb, nekaj zrn črnega popra
-
Malo peteršilja
Korenček, zeleno, čebulo in papriko očistimo in narežemo na kocke, česen in peteršilj na drobno sesekljamo.
Meso in jetra narežemo na manjše koščke.
Na maščobi popečemo čebulo, dodamo česen, premešamo in ko česen zadiši, takoj dodamo še korenček, zeleno, papriko, meso in jetra. Dobro premešamo in počasi dušimo, občasno po potrebi prilivamo vodo.
Ko se zelenjava poduši, jo zalijemo z cca 1,5 l vroče vode. Dodamo lovorjev list, mleto papriko (lahko jo tudi izpustimo) in začimbe po okusu.
Malo pred koncem kuhanja dodamo še mešanico vode in moke. S tem podmetom dobimo želeno gostoto.
In čisto na koncu dodamo še čisto malo kisa in smetane. Vse skupaj dobro premešamo, posujemo z sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo. Saj noč je še mlada, a ne? Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor