Spomnim se še časov, ko si samo stopil v gozd in že si naletel na gobe. Zame, ko rečem goba, mislim na jurčka in še na cca 5 drugih različnih vrst. Te odlično poznam in ni variante, da katero zamenjam s kakšno strupeno (po mojem, tisti ki nabirajo kar vse po vrsti, ne da bi jih dobro poznali, igrajo »rusko roleto«). V tistih časih, smo nabirali samo jurčke, ker jih je bilo toliko, da drugih sploh nismo pobirali. Ni bilo potrebe. Ampak zdaj je drugače. Zdaj nabiram med drugim tudi lisičke in sploh niso slabe. Zato bo juha iz lisičk bo sigurno dobra izbira, sicer bi lahko uporabili tudi kakšne druge gobe.
Za 4 osebe približno potrebujemo:
-
lisičke – cca 300 g (ali katere druge gobe)
-
krompir – 2 večja gomolja
-
paradižnik – 1 manjši (lahko vzamete tudi tistega iz konzerve-ga ni potrebno lupiti)
-
česen – 1 strok (samo, da bo malo dišalo)
-
čebulo – 1 kom – naj bo bolj majhna
-
zelenjavno juho – cca 1 do 1 1/2 l (kar tisto iz kocke)
-
jedilni škrob – 1 – 1 in pol žlice
-
lovorjev list – 1 večji list
-
sol, poper
-
sesekljani peteršilj – 2 žlici
-
olivno olje -2 žlici (če nimate olivnega, pa katerega drugega)
-
navaden jogurt – 1 žlica (za okisanje juhe lahko uporabite tudi kislo smetano, če ne prenesete nič mlečnega, pa uporabite malo žličko belega kisa)
Najprej lisičke dobro očistimo in jih poljubno narežemo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Prav tako olupimo in na kocke narežemo krompir in paradižnik.
Na olju najprej popražimo čebulo in ko postekleni, dodamo še lisičke. Zopet dobro premešamo, pražimo (cca 1-2 minute) in dodamo krompir. Premešamo in pražimo še nekaj minut.
Dodamo česen, dobro premešamo in takoj dolijemo juho. Dodamo še lovorjev list in kuhamo tako dolgo, da se krompir skuha.
Ko je krompir kuhan, dodamo škrob umešan z nekaj žlicami hladne vode (toliko vode, da dobite tekočo zmes), paradižnik, sol in poper. Ne pozabite vse skozi mešati. Malo še pokuhamo in po želji juho še okisamo. S čim, pa odločite sami. Jaz jo z žlico gostega navadnega jogurta, če ga pa nimam, okisam z kislo smetano in če te ni….potem šele pride na vrsto kis. Juho lahko, namesto s škrobom, zgostimo tudi tako, da dobro zmečkamo nekaj krompirja.
V upanju, da ste dober poznavalec gob (v nasprotnem primeru je lahko to zadnji recept, ki ga berete), vam želim dober tek.
P.s.: Imate kakšno vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor