Cvetačo imate radi ali pa jo nimate. Mnogi je ne marajo, ampak v večini tudi vedo, da jo je kljub vsemu dobre jesti, ker je zelo zdrava. Posebno jo priporočajo tistim , ki imajo želodčne ali črevesne težave. Jaz jo obožujem in jo pripravljam na veliko načinov. Ena izmed jedi, ki jo lahko pripravite iz cvetače je juha iz cvetače.
Za 4 osebe potrebujete:
-
Cvetača – manjša
-
Zelenjavna juha (lahko je tudi kostna) – cca 1 l
-
Olje – cca 2člici
-
Moka – cca 1 žlica
-
Peteršilj – malo
-
Sol, poper
Cvetačo operemo, razdelimo na manjše cvetke. Liste cvetače prav tako operemo in narežemo na rezance. Vse skupaj skuhamo v slanem kropu (vode toliko, da pokrije cvetačo). Med tem časom naredimo iz olja in moke svetlo prežganje. Ko je cvetača kuhana, jo vzamemo iz vode ter prežganje dodamo vodi, v kateri se je kuhala cvetača. Dobro premešamo, dodamo kuhano cvetačo in liste, sesekljan peteršilj in po potrebi še zalijemo z juho (glede na gostoto, ki jo želite). Cvetačno juho poizkusimo, po potrebi še dosolimo in popramo. Na koncu vse skupaj zmečkamo z paličnim mešalnikom, lahko pa zmečkamo samo del juhe – kakor želite. Dodajte še žlico kisle smetane, zmešajte in takoj servirajte. Pa dober tek!!!
To je samo eden način priprave cvetačne juhe, da ne govorim, koliko je še ostalih jedi, kjer je njihova osnovna sestavina cvetača. O tem na kakšni drugi strani.
Dodaj odgovor