Blitva je seveda zelo zdrava zelenjava. Lahko jo dodamo marsikateri jedi, da oplemeniti njen okus. Lahko pa seveda njen okus v jedi prevlada. In takšna je tudi juha iz blitve.
Za 4 – 5 oseb potrebujemo:
-
Blitvo – cca 500 g
-
Paradižnik – 2 – 3 kom
-
Čebulo – 2 – 3 kom
-
Fižol – cca 500 g (kuhan, jaz uporabim kar tistega iz konzerve)
-
Por – 3 – kom (beli deli pora)
-
Korenček – 1 kom
-
Česen – 3 -4 stroke
-
Juha – cca 1,2 l (iz zelenjavne kocke, kocka je lahko tudi mesna)
-
Kruh – francoski – 1 rezino na osebo
-
vratovina – košček
-
sol, poper
Liste blitve dobro operemo, odstranimo jim stebla (vendar jih nikar ne zavrzite, drugi dan jih lahko panirate po dunajsko, ocvrete in odlično kosilo je že na mizi) in jo narežemo na večje kose. Olje segrejemo in blitvo malo popečemo.
V drugem loncu segrejemo še malo olja, na njem popražimo sesekljano čebulo. Dodamo tudi sesekljan por in dobro premešamo. Dodamo na male kocke narezan korenček, premešamo, dodamo še popraženo blitvo. Premešamo. Dodamo olupljeni (če se vam ga ne da lupiti, kupite kar tistega v konzervi) in narezani paradižnik. V lonec stresemo še sesekljani česen, premešamo. Dodamo še kuhani fižol in na drobno narezano vratovino (če je nimate – nič zato). Dobro premešamo in zalijemo z juho. Malo pokuhamo in dodamo sol in poper po vašem okusu. Juha je gotova.
Zdaj pa še samo na hitro na maslu opečemo kruhke. Juho nalijemo na krožnike in vsakemu dodamo popečen kruhek. Pa veselo na delo (jelo).
A ja, imate mogoče še kakšno žlico kisle smetane? Vsak si jo lahko kar sam doda v krožnik. Ne more škoditi. Dober tek!
Dodaj odgovor