Jota je ena izmed mojih najljubših enolončnic. Vsebuje stvari, ki jih imam zelo rada. Dobro deluje na mojo prebavo, me nasiti in kar je meni tudi pomembno je to, da me močno ogreje. Tako, da joto začnem kuhati šele, ko prične poletje prehajati v jesen. Ampak prej tako ali tako ne dobiš nikjer kakšnega dobrega zelja ali repe, a ne? O, še nekaj pomembnega – lahko jo skuhaš tudi prejšnji večer in ko prideš naslednji dan domov, lačen in premražen, te tam že čaka pripravljena jota. Samo še pogreješ in že je na mizi. Njami…
Za 4 osebe približno potrebujemo:
-
Fižol – ½ kg (predlagam, da vzamete kar kuhanega, iz konzerve,)
-
Krompir – ½ kg
-
Kislega zelja – 1/2 kg (ali kisle repe)
-
Slanine – 15 – 20 dag
-
čebula – 1 srednje velika
-
česen – 3 – 4 stroke
-
moko – cca 5 dag (3 zvrhane žlice)
-
lovorjev list
-
paradižnikova mezga – cca 1 žlica
-
po želji malo prekajenih rebrc ali vratovine.
Če bomo uporabili surov fižol, potem ga prejšnji večer namočimo in ga drugi dan v isti vodi tudi skuhamo. To nam ni potrebno storiti, če smo kupili kar konzerve z kuhanim fižolom. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo kuhat v malo slane vode. Kislo zelje, z lovorjevim listom vred (kupimo tistega narezanega) damo kuhat v svoj lonec – tudi v malo vode.
Med tem časom, ko se zelenjava še kuha, slanino narežemo na drobne kocke, jo popražimo, dodamo sesekljano čebulo, pražimo tako dolgo, da čebula rahlo zarumeni, dodamo moko, še malo popražimo in dodamo toliko mrzle vode, da se moka lepo razkuha. Prežganje je pripravljeno.
Ko sta krompir in fižol kuhana, ju poberemo iz vode in dodamo k zelju. Ko ponovno zavre, primešamo pripravljeno prežganje. Dobro premešamo, dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo in začinimo po okusu. Premešamo in kuhamo še cca 10 minut, da se okusi dobro prepojijo. Jota naj ne preveč gosta.
Tisti, ki bi radi joti dodali še okus in vonj po prekajenem mesu, dajte skupaj z zeljem kuhati nekaj prekajenega mesa (reberca so zakon!).
Zdaj čisto na koncu samo še meso narežete na kocke in z njim zadenete joti še zadnji udarec. To bo dišalo! Pa DOBER TEK.
P.s.:
Zraven lahko ponudite še kakšen popečeni kruh z naribanim sirom, ampak to je že “luksus”!
Dodaj odgovor