Je danes zelo vroče, pa se vam ravno ne da kuhati? A jesti vseeno morate. Razmišljate, da bi jedli nekaj zelo osvežilnega, lahkega in dobrega? Potem je odlična izbira hladna paradižnikova juha. Prijala bo vam in če imate napovedane še goste je ta izbira več kot bi si želeli. Juho lahko pripravite tudi vnaprej, ni je potrebno takoj servirati.
Za 4 osebe približno potrebujete:
-
Pretlačen paradižnik – cca 600 – 700 ml
-
Kumare – cca 250-300g
-
Rdečo (ali rumeno) in zeleno papriko – vsako po eno
-
Česen – 2 stroka
-
Olje -2 žlici – naj bo olivno po možnosti
-
Rdeči vinski kis – cca 1 žlico
-
Limonin sok – 2 žlici
-
Zelenjavna juha – 300 ml (lahko iz kocke)
-
Jogurt – cca 100 g – navaden
-
Nekaj lističev bazilike
Vso zelenjavo dobro operite. Kumaro olupite, papriki razpolovite in odstranite seme. Košček od obeh paprik prihranite, ostalo narežite na drobne kocke. Česen olupite in ga dobro sesekljajte.
Zrezano kumaro, papriki, česen, paradižnik, olje, kis in limonin sok dajte skupaj v posodo in vse skupaj zmeljite z paličnim mešalnikom.
Prilijte juho, dobro premešajte, po potrebi dosolite in popoprajte in še enkrat dobro premešajte. Tako pripravljeno juho postavite v hladilnik za cca 1 uro, da se okusi prepojijo in da se primerno ohladi.
Tik pred serviranjem drobno narežite še del paprike, ki ste jo hranili. Juho nalijte v globoke krožnike, lahko pa jo postrežete tudi v primernih skodelicah (tako je meni še ljubše).
Jogurt dobro premešajte in ga po eno žlico dajte na sredino vsakega krožnika. Potresite še z kockami narezane paprike in okrasite z baziliko. Zdaj pa vsi za mizo in DOBER TEK!
Zraven se odlično poda čebata ali bageta. Takšna hladna paradižnikova juha ni samo odličen poletni obrok, je tudi prava paša za oči in balzam za brbončice. Uživajte!!!
Dodaj odgovor