FIŽOL z papriko in paradižnikom (preprosta jed)
Bi danes jedli morda nekaj preprostega, a vendar okusnega? Potem bo tole ideja za Vas. Ta jed je preprosta za pripravo, pripravi jo lahko tudi čisti začetnik v kuhanju. Dopušča pa tudi veliko improvizacije, glede na sestavine, ki jih imate.
Količine so za 4 osebe
Potrebujete nekaj osnovnih sestavin:
-
Kuhan fižol – 4 male pločevinke (jaz vedno kupim kuhan fižol);
-
Paprika – 2 kom (jaz dam običajno eno zeleno in eno rumeno),
-
Čebula – 2 kom (zame čebule ni nikoli preveč, res jo imam rada);
-
Pelati – 1do2 konzervi – ali pa kar doma olupljeni paradižniki;
-
Česen – 2 stroka;
-
Sol;
-
Poper;
-
Olje -2-3 žlici
Čebulo narežemo na lističe. Segrejemo olje, dodamo čebulo in jo malo popražimo. Ko čebula postekleni, ji dodamo na kocke narezani papriki in pražimo dalje. Ko paprika prične spreminjati barvo, dodamo sesekljan česen, premešamo in dodamo odcejen fižol. Dobro premešamo, posolimo in popopramo. Nato dodamo še sesekljane pelate ali domače paradižnike. Vse skupaj premešamo in kuhamo na mali temperaturi še cca 30 minut, da se okusi dobro prepojijo, pelati pa se dobro razpustijo.
Tako pripravljen fižol je lahko samostojna jed, ki bo še boljša, če boste v njo narezali tudi kakšno dimljeno klobaso, zraven pa ponudili še zeleno solato. Zraven se poda črn kruh. Ta jed, brez klobase, pa se odlično poda tudi k mesu na žaru. Vas tole spominja na prebranec? Mogoče samo nekaj sestavin. Teknila vam bo v vsakem primeru!
Dodaj odgovor