Ugotovila sem, da imam vedno bolj rada enolončnice. To se pravi nekaj na žico. Te jedi so po navadi hitro pripravljene, so mešanica tistih sestavin, ki jih imamo trenutno doma in so vedno dobre, če imamo le malo domišljije. In to ženske sigurno vedno imamo. Vse te lastnosti ima tudi enolončnica z brokolijem, pa še domišljije veliko ne rabiš.
Preprosta, okusna in v dobre pol ure pripravljena enolončnica je tudi ta z brokolijem.
Če ste 4 približno potrebujete:
-
Brokoli – 1 glava
-
Čebula – ne prevelika
-
Krompir – 2 srednje velika
-
Česen – 1-2 stroka
-
Zelenjavna juha ( iz kocke) – cca 1,5 l
-
Olje (če je le možno naj bo oljčno) – cca 2 – 3 žlice
-
Sir (če je možno naj bo gorgonzola) – po želji – jaz ga dam cca100 g
-
Poper, sol (ali mešanica začimb)
Predpriprave so najdaljše, saj je potrebno čebulo in česen na drobno sesekljati, krompir olupiti, ga narezati na kose in opran brokoli razdeliti na cvetove.
Zdaj pa glavna priprava. Na ne preveč vročem olju popražite čebulo, samo da postekleni, dodajte česen, ga na hitro popražite in takoj dodajte na kose narezan krompir. Premešajte in na malem ognju pražite še cca 2-3 minute, nato zalijte z toliko juhe, da bo zelenjava dobro pokrita.
Ko je krompir že skoraj mehak, dodamo še brokoli. Dobro premešamo. Enolončnica se naj kuha na ne preveč močnem ognju tako dolgo, da bo zelenjava mehka (ko je krompir kuhan je vse ostalo tudi kuhano). Zmehčano zelenjavo precedite in jo pretlačite z paličnim mešalnikom. ( če nimate paličnega mešalnika – potem pa se znajdite kako drugače). Zmes vlijete nazaj v juho, v kateri se je zelenjava kuhala, dodajte še pretlačeno gorgonzolo in malo še pokuhajte. Če je potrebno, enolončnico še dosolite in popoprajte.
Če imate radi kislo smetano, jo lahko dodate čisto na koncu. Premešajte in veselo za mizo. Ja, pa ne sami, prej morate še ostale poklicati. PA DOBER TEK!
Ja, še tole. Ni vam potrebno vedno pretlačiti vso zelenjavo, naslednjič lahko pustite nekaj brokolija celega. Če želite bolj gosto enolončnico, potem dodate manj juhe, če pa dodate še več tekočine, pa dobite že kar brokolijevo juho. Juhuuu, kako enostavno!
Dodaj odgovor