Ali ste vedeli, da buče sodijo med najstarejše gojene rastline? Da so jih poznali že mnogo pred fižolom in pred koruzo? Tega nisem vedela, res pa je, da sem že kot otrok bila zraven, ko sta še dedek in babica doma pripravljala bučno olje. Še zdaj imam v spominu tisti neponovljivi vonj in okus po bučnem olju. Zame je bučno olje, kar se solat tiče, zakon!
Bučna juha je zakon!
Za 4 – 6 oseb potrebujete:
-
Bučo – cca 1 kg (malo se posvetujte, katere vrste bučk so najboljše za pripravo juhe, jaz vzamem običajno vrsto hokaido).
-
Čebula – 1 velika, najboljša je bela
-
Juha – cca 1, 2 – 1, 5 l zelenjavne juhe (lahko je tudi kokošja, je še bolj okusno)
-
Maslo – cca 50 g
-
Smetana – dober dl
-
Kurkuma – 1 žlička (če je ne maraš ali je nimaš, nič hudega)
-
Bazilika – 1-2 vejice – naj bo sveža
Čebulo olupimo in jo sesekljamo na zelo drobno. Bučo prav tako olupimo in meso bučke narežemo na kocke.
Na stopljeno maslo dodamo čebulo in jo pražimo toliko časa, da postekleni.
Dodamo narezano bučo, še malo pražimo in mešamo, potem dodamo kurkumo in prilijemo cca 3 dl juhe. Ko juha zavre, pokrito in na majhni temperaturi kuhamo še cca 15 – 20 minut.
Dodamo še malo bazilike, vse skupaj zmečkamo in dodamo preostanek juhe. Juha naj vre še cca 10 minut. Dodamo smetano, po okusu solimo in popramo. Dobro premešamo in juha je gotova. Bučno juho nadevamo na krožnike in jo okrasimo z ostalo baziliko.
Njamiiiiiiiiiiiiii, mami! Dober tek!
Dodaj odgovor