Porova juha je še ena izmed juh, ki bo z nekaj »mesnatega« pridobila na okusu. Seveda pa jo lahko pripravimo z samo zelenjavo. Vam bodo pa žile bolj hvaležne.
Za 4 osebe potrebujemo:
-
Por – ¼ kg (beli deli pora)
-
Krompir – ¼ kg
-
Zelenjavna juha 1 ½ l
-
Olje – cca 2 žlici
-
Slanina – 2 dkg
-
Moka – 1 zvrhana žlica
-
Sol
-
Zelen peteršilj
Količine so približne, prilagajajte jih glede na to, kaj in koliko imate na zalogi, oziroma česa nimate. Nimate zelenjavne juhe, nič zato. Jed zalijte samo z vodo, v tem primeru, dodajte malo več soli. Če ne marate porove juhe zgostiti z moko, v takem primeru, ko je krompir kuhan, ga lahko nekaj zmečkate in vrnete nazaj v juho. Juha bo takoj pridobila na gostoti.
Končno lahko prenehamo z kompliciranjem in začnemo z kuhanjem, ki vam ne bo vzelo preveč časa.
Na vročem olju malo scvremo na kocke narezano slanino. Ko zlato porumeni, ji dodamo na tanko narezan por (samo beli del), premešamo, malo popražimo in dodamo na kocke narezan krompir (olupljen seveda). Ponovno malo prepražimo, ob mešanju jed pomokamo in nato zalijemo z juho. Solimo po okusu in kuhamo do mehkega. Malo pred koncem kuhanja porovi juhi dodamo še svež sesekljan peteršilj.
Malo pobrskamo po hladilniku, če je kje kakšen konček salame in jo za še boljši okus narežemo v porovo juho.
Ampak to je pa že luksuz! Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor