Ko rečem tople kumare, ali po domače kmečke kumare, mislim na preprosto jed, ki jo poznam že iz otroštva. Še vedno jo imam zelo rada, radi pa jo imajo tudi moji domači. Še vedno jih pripravljam tako, kot me je naučila moja mama.
Pa poglejmo o čem govorim.
Za 4 osebe potrebujemo cca:
-
krompir – od 6 – 8 srednjih gomoljev (cca 1 kg)
-
kumaro – 2 srednje veliki
-
mleko – za zalivanje
-
kislo smetano – 1- 2 žlici ali 1 -2 žlici ocvirkov
-
sol, poper
Krompir olupimo, ga narežemo na kocke in ga damo kuhati v slani krop.
Medtem časom, ko se krompir kuha, kumarice olupimo, naribamo na rezance in pustimo, da spustijo vodo.
Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo in krompir zmečkamo v pire. Tako pripravljen krompir zalijemo z toplim mlekom (količina mleka je odvisna od tega, kako gosto jed bi želeli – jaz pripravim kar precej gosto omako), dobro premešamo in dodamo še močno ožete kumare. Jed solimo in popopramo, ter malo pokuhamo, na zelo mali temperaturi. Tik pred koncem jedi dodamo še žlico ali dve razpuščenih ocvirkov, ali pa žlico in dve kisle smetane. Če se ne bojite holesterola, pa le pogumno dajte kar oboje.
Takole, čas je, da greste k mizi. Že veste, kaj bi postregli zraven? Ni stvari, ki bi bolj „pasala“ kot zabeljen stročji fižol. Se vam zdi čudno? Meni tudi, ampak dobro pa je! Naj vam tekne!!!
P.s.: Pri mešanju moramo paziti, ker jed rada „šprica“ in kot taka nas lahko opeče.
Dodaj odgovor