Če bi želeli skuhati „ta pravi“ prekmurski bograč, potem rabite vsaj tri vrste mesa – svinjskega, govejega in divjačino. Če pa pripravite bograč malo „po domače“, lahko vzamete za pripravo samo dve ali pa celo samo eno vrsto mesa. Jaz ponavadi vzamem malo svinjine in malo govedine, divjačino pa izpustim, pa je kljub temu bograč okusen.
Za pripravo takšnega bograča (4 osebe) rabimo:
-
govedino – cca ½ kg (bočnik, če je mogoče)
-
svinino – cca ½ kg ( če boste uporabili samo eno vrsto mesa, potem vzamete tistega cca 1 kg)
-
krompir – cca ½ kg
-
česen – 4 stroki
-
čebulo – 4 srednje velike
-
svežo papriko – 2kom (lahko različne barve)
-
papriko v prahu – 1 žlica
-
suhe gobe – dobro pest
-
olje (ali mast) – cca 5dag (5 velikih žlic)
-
sol, poper
-
belo vino – cca 2 dl
-
lovorjev list – 1 – 2 lista
-
timijan – malo
-
feferon – malo (saj veste, tistega, ki malo peče)
Sestavin je kar nekaj, dela tudi. Za enega! To delo je lepše v dvoje. Pa veselo na delo!
Svetujem, da si naj prej vse sestavine narežete in potem pričnete z pravo kuho. Meso (vsako zase) narežite na ne prevelike koščke. Čebulo in česen – vsako zase – sesekljamo, papriko očistimo in jo narežemo na rezance. Krompir olupimo, podolgovato narežemo in še gobe poparimo ter dobro ožmemo.
Zdaj pa zares!
Na razgreti maščobi najprej malo popražimo sesekljano čebulo, dodamo govedino, dobro premešamo in na malem ognju, v pokriti posodi, oboje dušimo. Ko je govedina že na pol mehka, dodamo svinjino, malo popražimo, dodamo sesekljan česen, premešamo, posujemo z mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še svežo narezano papriko, lovorjev list, timijan, poparjene in ožete suhe gobe, solimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo. Na zadnje naložimo še narezan krompir in po želji še malo feferona. Vse skupaj še zalijemo z belim vinom. Dobro premešamo in pokrito (na malem ognju) dušimo do konca. Krompir naj ostane cel, jed ne mešamo in lonca ne odkrivamo.
Zdaj ste pa od vseh teh vonjav, najbrž že pošteno lačni. Kar hitro za mizo in samo še DOBER TEK.
Dodaj odgovor