Goveji golaž z šampinjoni vam priporočam predvsem jeseni ali pa pozimi, to se pravi , ko je zunaj mraz. Ker, če vas tole ne bo segrelo, potem pa ne vem kaj vas bo. Mogoče zakuhano vino? Verjetno, samo danes morate tudi nekaj jesti, a ne? Recept deluje malo zakompliciran in sigurno se vam zdi, da bo veliko dela. Ampak ni tako, samo jaz malo »preveč pišem«. Poizkusite, ne bo vam žal.
Za 4 – 5 oseb približno potrebujemo:
-
Goveje meso cca 1, 5 kg
-
Čebulo – vsaj ½ kg (nikoli je ni preveč, vsaj zame ne)
-
Šampinjone – 300 g (ali katere druge gobe)
-
Česen – 5 strokov (če ga imate še kaj, ga le dodajte)
-
Sladko mleto papriko – cca 2 žlici
-
Paradižnikovo mezgo – cca 300 ml
-
Juho – cca 400 ml
-
Paradižnikov sok – cca 300 ml (doma narejen ali kupljen)
-
Papriko – 2 kom (če želite jed imeti tudi lepo, vzemite dve različni barvi)
-
Olje – cca 5 žlic
-
Kumino – 1 žličko
-
Majaron – po okusu
-
Črno vino – malo – po okusu – naj ga bo nekaj tudi za vas)
-
Sol, poper
-
Kisla smetana – če želite
Najprej se spravite k rezanju (sem pozabila omeniti, da rabite nabrušen nož, tako bo veliko lažje).
Čebulo olupimo, jo narežemo na drobno, česen olupimo, ga sesekljamo skupaj z kumino, oprano in posušeno meso narežemo na poljubne kocke.
Na segretem olju najprej posteklenimo čebulo, dodamo meso in še malo popražimo. Večkrat premešamo, da se kaj ne zažge. Ko pričenja meso, skupaj z čebulo, pridobivati na barvi, mu dodamo še sesekljan česen z kumino. Dobro premešamo, posujemo z sladko papriko, zopet dobro premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo, paradižnikov sok, zdrobjen majaron, malo vina, posolimo, popopramo, premešamo in nazadnje prilijemo še juho. Dobro premešamo še enkrat in na malem ognju, pokrito kuhamo cca 1 uro.
Zdaj je čas, da se malo oddahnemo in naredimo požirek črnega (ali pa rdečega) Saj smo si ga pošteno zaslužili, a ne?
Ko se golaž kuha cca 1 uro, mu dodamo očiščeno in kocke narezano papriko (kako čudovit okus da golažu sveža paprika). Po cca 15 – 20 minutah golažu dodamo še na lističe narezane in z limono pokapljane (da ne počrnijo) šampinjone. Dobro premešamo in kuhamo še cca 10 minut. Če mislite, da v golažu še ni dovolj dobrot, mu čisto na koncu dodajte še malo premešane kisle smetane.
Če pa imate občutek, da se golaž ni dovolj zgostil, v kislo smetano dajte še žličko moke, premešajte in vlijte k golažu.
Zdaj ste pa sigurno že pošteno lačni, pojdite že jesti! Pa poglejte po mizi, mogoče ste zame pozabili dati pribor. Prihajam! Ne, ne se bati, samo DOBER TEK vam želim.
Dodaj odgovor