Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom je meni osebno zelo pri srcu. Priznam pa, da jo kuham bolj v jesenskih in zimskih dnevih. Zakaj? Enostavno, ker rada kuham zelenjavne juhe iz sveže sezonske zelenjave. In povejte mi, kaj človeka, ko postane hladno bolj segreje, kot krožnik vroče juhe?
-
Brstični ohrovt – cca 500 g
-
Krompir – 2 večja gomolja
-
Korenček – 4-5 kom
-
Čebulo – 1 srednje veliko
-
Zelenjavno juho – cca 1 l
-
Olje (ali maslo) – 2 žlici
-
Muškatni orešček-malo
-
Sol, poper
Korenje in krompir olupite in narežite na kocke (poljubne velikosti). Ohrovt očistite in ga narežite na četrtine, tiste male lahko pustite cele. Olje segrejte, dodajte čebulo in jo malo popražite, da spremeni barvo. Nato dodajte vso narezano zelenjavo, jo malo podušite in jo nato zalijte z vročo juho. Pomešajte in juho kuhajte pokrito in na nizki temperaturi še cca 15 minut. Juho na koncu, če je potrebno, še solimo, popopramo, jaz dodam še malo naribanega muškatnega oreščka.
Če pa imate radi, da so jedi malo posebne, lahko dodate, ko je juha že na mizi, še na maslu popražena sončnična semena (pazite,da semena pri praženju ne zažgete).
Da je juha zdrava, mi najbrž ni potrebno posebno razlagati! Večkrat si jo privoščite! In naj vam tekne!
Dodaj odgovor